<< Terug naar kwaliteit

Ruimte en licht, open en vrij

Marlies Zuidam – FAAM architects

Wat een genot om op deze prachtige locatie uitgedaagd te worden door een opdracht­gever. Om zo veel vrijheid en ruimte te krijgen voor het ontwerpen van zeven huizen.

Privé in het park
Ruimtelijk, badend in het licht en met vrij uitzicht op het groen wonen. Dat is wat we ons voor ogen hebben gehouden tijdens het ontwerpen. We kijken terug op een zeer prettig ontwerpproces en naar mijn mening lees je dat af in dit plan.

De tuin voegt zich in het park. Het open en vrije karakter van de tuin onderstreept de kwaliteit en ruimtelijkheid van de woningen. Je loopt zo je tuin uit en het park in. En natuurlijk kun je beschut in je tuin zitten in een meer ­privé sfeer. Die combinatie maakt deze huizen bijzonder.

Spelen met licht
De woningen zijn stuk voor stuk uniek: ontworpen op hun specifieke plek in de tuin en het zicht op het park. Privacy, zichtlijnen en licht­inval zijn zorgvuldig

afgewogen en meegenomen bij het ontwerpen van de ruimtes. Deze ruimtes leveren geborgenheid en zijn prettig van maat. In veel van de woningen kijk je via je eigen buitenruimte weer naar een ­ander vertrek van het huis, wat ruimtelijkheid en speels­heid oplevert.

Nooit meer achterom
Het plan is alzijdig ontworpen, dat wil zeggen dat alle zijden van het huis zijn ingezet als voorgevels. De carports zijn bijvoorbeeld verzorgd en zorgvuldig gedetailleerd. En ook hier wordt weer met daglicht gespeeld. Thuiskomen (wat toch meestal aan deze zijde zal gebeuren) wordt zo prettig; het voelt niet als achterom.

De plannen zijn flexibel. We hebben de plattegronden zorgvuldig gepland en oneindig besproken, maar uit ervaring weten we dat iedereen zijn eigen specifieke woonwensen heeft. Dus aanpassingen in aantallen ruimtes of schakering van ruimtes is geen probleem.

Duurzaam wonen
De materialen van het plan zijn puur en rijk. Er wordt gewerkt met eerlijke en esthetisch duurzame materialen. We laten zien wat u wilt zien. En we laten vooral niet zien wat u niet wilt zien (zoals rookgasafvoeren en zonnepanelen).We cementeren de gevel, wat deze strakke woningen een ambachtelijke sfeer meegeeft. Ranke, fraaie aluminiumkozijnen geven een rijke en warme uitstraling.Tot in de puntjes
Met betonbanden nuanceren we de gevels zodat er een fijne belijning ontstaat. Serre­achtige ruimtes, erkers, kleine balkonnetjes: het draagt allemaal bij aan de zorgvuldige ­architectuur en uitstraling van deze woningen.Als je na het lezen van deze informatie net zo enthousiast bent over dit plan als wij, dan ­horen we je graag!

Hoe creëer je woongenot?

Judith Rossen – bLoom vastgoedcreatie

Dit plan, Luminous Living, is ontwikkeld op kansen. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar in de wereld van vastgoed is dat niet zo. Bijna alle nieuwe projecten worden op kosten ontworpen. Daarmee duw je een architect in een keurslijf en kom je in geijkte patronen terecht.

Bij het ontwikkelen van Luminous Living, ben ik samen met architect Marlies Zuidam helemaal out-of-the-box gegaan. De beleving van wonen hebben we als uitgangspunt genomen. Wat vinden bewoners belangrijk? Hoe creëer je zo veel mogelijk woongenot?

Samen met studenten van de opleiding International Lifestyle hebben we onderzocht wat mensen belangrijk vinden aan woon­ruimte: het gevoel van ruimte in huis, uitzicht op groen, net iets meer comfort, een afgeschermde plek in de tuin… Die zaken hebben we als uitgangspunt genomen.

Op basis van dit concept heeft Marlies een geweldig ontwerp gemaakt. Alle belangrijke woonwensen zijn er in verwerkt: ruimte, licht, uitzicht, groen, comfort… Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een hogere kwaliteit van afwerking. Omdat je daar gelukkig van wordt.

Hetzelfde geldt voor de eerlijke en duurzame materialen die we steeds gebruiken. Daaraan zie je dat we geen concessies hebben gedaan om op basis van kosten te besparen. We hebben juist continu gekozen voor kwaliteit en bijzonder… Zo ontstond dit unieke plan: Luminous Living.

Dit plan past perfect bij mijn visie als projectontwikkelaar. Werken vanuit onderbuik­gevoel. Uitgaan van de beleving van wonen. Oplossingen bedenken. Want wonen is passie. Mijn bedrijf Bloom VastgoedCreatie werkt anders dan anderen. Projectontwikkeling is mijn religie.

Een bijzonder natuurlijke wijk

Jos de Graef – Stedebouwkundige – gemeente Eindhoven

Tussen de camouflagebossen
‘Ontwikkel een uniek groenstedelijk woon­milieu en maak van Waterrijk een van de beste woonwijken van Eindhoven’. Letterlijk was dit het doel toen we begonnen met Waterrijk. Het ontwerp is uitgegaan van de kwaliteit van het bestaande: een militair oefenterrein in een bosrijke omgeving. De camouflagebossen en boomsingels zijn behouden gebleven. De krakelingenstructuur komt duidelijk terug in het stratenpatroon, het water en de sloten. Huizen komen op de open plekken van het bos. Door deze bestaande elementen heeft Waterrijk een zeer natuurlijk karakter. En elke woning in Waterrijk is verbonden met groen of water.

Geen auto te zien
Waterrijk is autoluw ontworpen. Er is

alleen sprake van bestemmingsverkeer. Wijken zijn zo min mogelijk met elkaar verbonden, zodat er geen sluipverkeer is. Parkeren wordt zoveel mogelijk opgelost op eigen erf en uit het zicht.

Centraal door de wijk loopt een avenue met bomen. Haaks daarop is een Brink met bestaand bos. Samen vormen zij de hoofdstructuur van Waterrijk. Langs deze centrale aders mag niet geparkeerd worden, om het straatbeeld zo groen mogelijk te houden. Nieuwe groene verbindingszones en een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk maken het natuurlijke karakter compleet.

Luminous Living
Deze omgeving met groen en bossen is de inspiratie geweest voor Luminous Living; een fantastische plek om te

wonen. De zeven huizen liggen in een collectieve tuin, die door de bewoners gebruikt kan worden als buitenruimte. Deze tuin ademt de sfeer van het bos, dat overal voelbaar en zichtbaar aanwezig is.

En dan hebben de woningen ook nog een ­eigen private buitenruimte in de vorm van een patio. De ligging aan de buitenrand van de landschappelijke kamer staat garant voor een hoge mate aan rust en natuurbeleving. heel bijzondere wijk, zoals je die nergens anders vindt.